Wedstrijd 'Milieuvriendelijkste tuin van Rotterdam' weer van start.
Het milieucentrum Rotterdam organiseert de wedstrijd ‘Milieuvriendelijkste (gevel)tuin 2013’. Een initiatief dat door Binder groenprojecten van harte ondersteund wordt.

Veel tuinen verstenen. In plaats van gras, struiken en bomen komen er steeds meer stenen en tegels. Minder groen betekent minder vogels, vlinders en insecten. Het water kan de grond niet meer in waardoor er problemen ontstaan met de afwatering in de stad.
Er mogen dus meer milieuvriendelijke tuinen en geveltuinen komen! De wedstrijd 'De Milieuvriendelijkste tuin' is een aanmoediging voor al de bewoners die hun voor-, achter- of volkstuin groen en natuurlijk houden. Dit jaar extra aandacht voor geveltuinen.

Rotterdammers met een tuin of geveltuin kunnen zich tot 1 oktober 2013 inschrijven voor de wedstrijd Milieuvriendelijkstetuin van Rotterdam 2013. Op de website vullen deelnemers de Tuinenmeetlat in, de jury gaat dit najaar langs bij de (gevel)tuinen met de meeste punten. Ook kunnen de deelnemers een foto uploaden van hun tuin. In december dit jaar volgt dan de feestelijke uitreiking van de Rotterdamse Milieuvriendelijkste Tuinenbokaal aan de winnaar 'tuin' en de winnaar 'geveltuin'. Het is het vierde jaar dat de tuinenwedstrijd wordt georganiseerd. De wedstrijd is intussen overgenomen door Zoetermeer, (de stad) Groningen en (de stad) Utrecht.

Geveltuinen
NIEUW! Rotterdammers met een geveltuintje kunnen dit jaar in een aparte categorie meedingen naar de titel 'het Milieuvriendelijkste geveltuintje van Rotterdam'. Want ook in geveltuintjes kunnen natuurlijk en milieuvriendelijk worden getuinierd.

Verstening
Waarom een milieuvriendelijke tuinenwedstrijd?
In plaats van gras, struiken en bomen komen er steeds meer stenen en tegels. Dit is niet goed voor het milieu want minder groen betekent minder vogels, vlinders en insecten en het water kan de grond niet meer in. Te veel steen betekent dat er problemen ontstaan met de afwatering in de hele stad. Het riool loopt regelmatig over.

Steeds warmer
Het wordt ook steeds warmer in de stad. Steden warmen sowieso sneller op dan minder dicht bebouwde gebieden. Steen neemt veel hitte op. Bebouwing zorgt er ook voor dat het moeilijker wordt om de warmte kwijt te raken. Zo ontstaat wat ook wel het Urban Heat Island-effect wordt genoemd (een plek dus waar de warmte blijft hangen).

Meer milieuvriendelijke tuinen!
Wat het Milieucentrum en de gemeente Rotterdam betreft mogen er dus veel meer milieuvriendelijke tuinen komen in Rotterdam. Tuinen met minder tegels en steen en veel meer groen, gras, bomen en struiken. Maar ook meer groen in de wijken, groene daken en groene gevels.

Aanmelden kan via
www.milieuvriendelijkstetuin.nl op deze website staat de TUINENMEETLAT. Invullen is mogelijk tot 1 oktober 2013.

De wedstrijd is ook een aanmoediging voor de bewoners die hun voor – en/of achtertuin. volkstuin geveltuin nu al groen en milieuvriendelijk houden!