Albeda Horecacollege Rotterdam kiest voor verticale kruidentuin

Vakmanschap ontwikkel je door te doen en te ervaren. Vanuit die filosofie heeft Albeda Horecacollege in Rotterdam ervoor gekozen om een stukje natuur naar binnen te halen. Onlangs vond de feestelijke onthulling plaats van een prachtige kruidenwand in Albeda’s schoolrestaurant VIPZ.

Het project is een samenwerking van Binder Daktuinen en Sempergreen. Voor de realisatie van de verticale kruidenwand is subsidie beschikbaar gesteld vanuit de gemeente Rotterdam.

Verticale kruidentuin

VIPZ is één van de vier schoolrestaurants van Albeda waar horecastudenten praktijkervaring opdoen. “De groene kruidenwand maakt de horecastudenten bewust van het groeiproces van diverse kruiden. Ze leren deze kruiden toe te passen in de gerechten voor de dagelijkse gasten. Daarnaast draagt het bij aan een gezond leefklimaat en is het een sieraad voor dit restaurant waar onze gasten dagelijks van mee kunnen genieten”, aldus Amanda van Woerden, adjunct-directeur van Albeda Horecacollege. Restaurant VIPZ is vrij toegankelijk en doordeweeks geopend voor lunch, diner of vergaderingen.
Subsidie vanuit ‘Food for the Future’

Albeda Horecacollege maakt deel uit van het Rotterdam Food Cluster (RFC), een initiatief van de gemeente Rotterdam om de regionale foodsector een boost te geven. Het RFC heeft het programma ‘Food for the Future’ gelanceerd; een samenwerkingsplatform van onderwijsinstellingen, de gemeente Rotterdam en het bedrijfsleven, met als doel om het onderwijs in de foodsector te stimuleren en mondiale voedselvraagstukken aan te pakken. Deze grootschalige samenwerking is uniek in Nederland en daarbuiten. Daarnaast vindt gemeente Rotterdam het belangrijk een gezonde leer- en leefomgeving te creëren en studenten de multifunctionele waarden van groen mee te geven. Vanuit het project ‘Food for the Future’ heeft Albeda Horecacollege subsidie ontvangen om de verticale kruidenwand te realiseren.

Explosie aan geuren, kleuren en smaken

De verticale kruidentuin is door Binder Daktuinen en Sempergreen geïnstalleerd. Het groene gevelsysteem van Sempergreen is een modulair systeem opgebouwd uit ‘Flexipanels’. De kruiden zijn vooraf opgekweekt in de Flexipanels, waardoor de wand direct na installatie volledig begroeid is. Een volautomatisch irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de beplanting op gedoseerde wijze van de benodigde voedingsstoffen en water wordt voorzien.

Voor de verticale kruidentuin is een zorgvuldige selectie gemaakt van maar liefst 15 soorten kruiden. Van basilicum en tijm tot citroenmelisse en salie. En, hoewel het geen kruid is, is ook de bosaardbei in de gevel te vinden. De verticale kruidenwand is een aanwinst voor het schoolrestaurant en de leerlingen van Albeda Horecacollege. De groene gevel ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt ook voor een explosie aan geuren, kleuren en smaken; de basis van én de kroon op ieder gerecht!