1e DakAkker van Nederland

1e DakAkker van Nederland op Het Schieblock in Rotterdam

Stadslandbouwdak onderdeel van ‘Making City’
Een dakakker is een akker bovenop het dak. Stadslandbouw op een wel heel bijzondere plek. De aanleg van twee ‘proef dakakkers’ boven op het gebouw Het Schieblock aan de Schiekade in Rotterdam is al vergevorderd.
Het is de bedoeling dat de proefdakakkers op 19 april gepresenteerd kunnen worden als onderdeel van de 5de Internationale Architectuur Biënnale.

Op www.imakerotterdam.nl staat meer informatie over deze eerste dakakkers in Nederland.

De dakakkers zijn een initiatief van Het Schieblock, architectenbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en het Rotterdams Milieucentrum. Met het creëren van de proefdakakkers willen de initiatiefnemers aantonen dat stadslandbouw op daken haalbaar is. Men heeft zich onder andere laten inspireren door de dakboerderij Eagle Street Rooftopfarm in Greenpoint, Brooklyn (USA). De Rotterdamse proefdakakkers worden gemonitord door de Hogeschool Rotterdam, om vooral veel te leren van deze eerste dakakkers in Nederland.

Testsite Central District
Het dakakkerplan is onderdeel van het grotere project de Testsite Rotterdam. Dit is een meerjarig project van de Internationale Architectuur Biënnale (IABR) en het architectenbureau ZUS. De Testsite Rotterdam is gericht op Rotterdam Central District, het gebied tussen Centraal Station en het Hofplein.

Luchtbrug
Met kleine ingrepen, waaronder de zogenaamde Luchtsingel en vergroening van de daken wil ZUS de kwaliteit van het gebied verbeteren. ‘De levendigheid moet weer terugkeren in dit stadsdeel’ aldus de architecten die ook de initiatiefnemers waren van het Het Schieblock. Kijk voor meer informatie over deze plannen op: www.imakerotterdam.nl

Officiële aftrap
Tijdens de 5e Internationale Architectuur Biënnale die de titel meekrijgt ‘Making City’ worden de activiteiten in Rotterdam Central District geïntensiveerd. Op donderdag 19 april 2012 is de officiële aftrap van de Testsite Rotterdam met een feestelijk programma. De eerste dakakkers van Rotterdam moeten dan ook te bezichtigen zijn (al dan niet nog in aanleg?).

Sponsors
Het dakakkerplan dat werd ontwikkeld door ZUS kreeg direct al volle steun van een aantal ‘groene sponsors’ zoals de firma Binder Groenprojecten, de Hogeschool Rotterdam, Codum en andere bedrijven en instellingen.

Honing, groente en kruiden
Naast groente – en kruidenteelt willen de initiatiefnemers ook honingbijen gaan houden op de dakakker. Een van de imkers van het Ambrosiusgilde heeft al een kast beschikbaar gesteld voor op het dak. De dakbijen zullen ook door deze imker worden verzorgd. De verse dakproducten worden geleverd aan lokale restaurants en een (nog op te richten) dakakkerswinkel.


Download het projectvoorstel (PDF)Weblinks: www.imakerotterdam.nlwww.iabr.nlwww.zus.ccwww.milieucentrum.rotterdam.nlwww.binder.nl