Historie

3 generaties Binder Groenprojecten.

Eerste generatie

Theo Binder
Theo Binder

De heer Theo Binder, geboren 10-06-1909 te Graz, Oostenrijk komt als weeskind uit de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. De familie De Lange uit Rhoon adopteert hem en brengt daarmee de familienaam Binder in Nederland. Na het afronden van zijn studie aan de Vakopleiding Aanleg en Onderhoud Tuinen start hij in 1935 zijn eigen bedrijf, genaamd: Erica.

Hij legt zich toe op tuinarchitectuur, tuinaanleg en onderhoud. Daarbij beheert hij een eigen kwekerij en een bloemenwinkel. Door de jaren groeit het bedrijf gestaag. Zeker met de alom aanwezige wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is er een grote vraag naar gemeenschappelijke tuinen in de nieuw verrezen woonwijken.

Drie Theodors bouwen een bedrijf. In de aanloop naar de jaren zestig maakt Binder de grootste groei mee. Van drie tot vijf man groeit het naar een bedrijf van veertig man. Hiermee komt echter een einde aan de bloemenwinkel en men begint met de opstart van het tuincentrum en Tuinaanleg Binder BV. De werkzaamheden verschuiven meer en meer naar aanleg en onderhoud bij woningbouwcomplexen, parken, bedrijfsterreinen in de Europoort en Botlek, ziekenhuizen en kantoorcomplexen. Het Dijkzigt Ziekenhuis, Gulf Oil en de BP raffinaderijen behoren in deze jaren tot belangrijke opdrachtgevers. Als gevolg van de stedelijke en industriële ontwikkeling in de nabije omgeving (Rhoon, Hellevoetsluis, Spijkenisse, Hoogvliet en Capelle aan den IJssel) groeit het bedrijf wederom.

Tweede generatie

Thedie Binder
Thedie Binder

Van vader op zoon In 1970 neemt de in 1942 te Rhoon geboren Thedie Binder het bedrijf over. Hij is afgestudeerd aan de Hogere Opleiding Tuinarchitectuur te Boskoop. De werkzaamheden worden uitgebreid naar grotere projecten en er is groei in het onderhoud voor de petrochemische industrie. Tevens breidt de onderneming zich uit op het bedrijfsterrein te Rhoon met een loods en een groter tuincentrum. In de jaren 70 komen er meer vaste relaties, men zet de weg door die in de jaren 60 is ingezet.

In 1990 groeit het bedrijf uiteindelijk uit zijn jasje op de locatie te Rhoon. Er ontstaan plannen voor de bouw van een nieuwe locatie aan de Hofhoek te Poortugaal. In januari 1994 neemt men dit nieuwe bedrijfsterrein in gebruik. Binder stoot het tuincentrum af en richt zich meer en meer op professioneel groen. Tevens studeert Thod Binder (geboren 09-03-1967 te Rhoon) dat jaar af aan de opleiding voor Tuin en Landschapsinrichting in Boskoop. Hij treedt volgens goede gewoonte in dienst bij Tuinaanleg Binder BV. In 1996 wijzigt men deze naam in Binder Groenprojecten aangezien dit beter aansluit bij de werkzaamheden.

Derde generatie

Volgende stap in de ontwikkeling van de firma wordt gezet in 1997 met de franchisedeelneming in Optima daktuinen. Thod Binder neemt in 1998 de helft van de aandelen in Binder Groenprojecten over. Nog geen jaar later neemt hij het bedrijf totaal over van zijn vader Thedie, die officieel afscheid neemt als directeur. De derde generatie Binder leidt met evenveel succes als zijn opa en vader het goedlopende familiebedrijf en zet daarmee een rijke historie voort.